Ved udarbejdelse af en lovpligtig tilstandsrapport bliver der foretaget et huseftersyn af en byggesagkyndig, der er beskikket af Sikkerhedsstyrelsen. Han repræsenterer hverken køber eller sælger, men laver en tilstandsrapport, der giver et objektivt billede af husets synlige skader.
En beskikket bygningssagkyndig har en byggeteknisk grunduddannelse samt en uddannelse i reglerne for bygningsgennemgang. Derudover har han mindst 5 års erfaring i at gennemgå og vurdere bygninger.
Hos Overgaards Hussyn ApS tilbyder jeg primært min hjælp til kunder i området nær Odense, Otterup og Kerteminde, men kommer gerne over hele Fyn. De bygningssagkyndige kan søges enten ud fra arbejdsområde eller den bygningssagkyndiges navn og adresse.
Hvis skadebeskrivelser i tilstandsrapporter er mangelfulde eller åbenlyst forkerte, har den bygningssagkyndige det professionelle ansvar. Til gengæld kan du ikke gøre ham ansvarlig for skjulte skader, der var umulige at konstatere ved hus- og eleftersyn.
Tilstandsrapporten består af tre dele
- Den bygningssagkyndiges resultater af huseftersynet (herunder karakterer til de enkelte bygningsdele)
- Dine egne bemærkninger og oplysninger om ejendommens skader
- Bygningskonstruktioner – oplysninger til ejerskifteforsikring
Den bygningssagkyndige vurderer hver enkelt bygningsdel og noterer en karakter, der viser, hvilken betydning skaden har for den enkelte bygningsdel eller for andre bygningsdele.
Den bygningssagkyndige bruger et karaktersystem med seks karakterer i en tilstandsrapport. Karaktergivningen er en byggeteknik vurdering – den er ikke udtryk for, hvor meget det vil koste at udbedre en skade.
En alvorlig skade kan nemlig godt være meget billigere at udbedre end en mindre alvorlig skade.