Tilstandsrapport giver et objektivt billede af husets synlige skader​

Ved udarbejdelse af en lovpligtig tilstandsrapport bliver der foretaget et huseftersyn af en byggesagkyndig, der er beskikket af Sikkerhedsstyrelsen. Han repræsenterer hverken køber eller sælger, men laver en tilstandsrapport, der giver et objektivt billede af husets synlige skader. 

En beskikket bygningssagkyndig har en byggeteknisk grunduddannelse samt en uddannelse i reglerne for bygningsgennemgang. Derudover har han mindst 5 års erfaring i at gennemgå og vurdere bygninger. 

Hos Overgaards Hussyn ApS tilbyder jeg primært min hjælp til kunder i området nær Odense, Otterup og Kerteminde, men kommer gerne over hele Fyn. De bygningssagkyndige kan søges enten ud fra arbejdsområde eller den bygningssagkyndiges navn og adresse.

Hvis skadebeskrivelser i tilstandsrapporter er mangelfulde eller åbenlyst forkerte, har den bygningssagkyndige det professionelle ansvar. Til gengæld kan du ikke gøre ham ansvarlig for skjulte skader, der var umulige at konstatere ved hus- og eleftersyn.

Tilstandsrapporten består af tre dele

  • Den bygningssagkyndiges resultater af huseftersynet (herunder karakterer til de enkelte bygningsdele)
  • Dine egne bemærkninger og oplysninger om ejendommens skader
  • Bygningskonstruktioner – oplysninger til ejerskifteforsikring

Den bygningssagkyndige vurderer hver enkelt bygningsdel og noterer en karakter, der viser, hvilken betydning skaden har for den enkelte bygningsdel eller for andre bygningsdele.

Den bygningssagkyndige bruger et karaktersystem med seks karakterer i en tilstandsrapport. Karaktergivningen er en byggeteknik vurdering – den er ikke udtryk for, hvor meget det vil koste at udbedre en skade. 

En alvorlig skade kan nemlig godt være meget billigere at udbedre end en mindre alvorlig skade.

Ny tilstandsrapport bliver lettere at forstå

Sikkerhedsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for den velkendte tilstandsrapport, har nemlig justeret på kravene til tilstandsrapporten.

Bogstavsystem erstattes med farvekoder Blandt de største ændringer er, at de velkendte K1, K2, og K3'ere vil blive erstattet af farvekoder. Det sker for at imødegå tendenserne til misforståelse af det gamle system.​

Tilstandsrapporter får nyt udseende fra 1. oktober 2020. Samtidig ændres vurderingssystemet, så skader og fejl markeres med farvede symboler. Her kan du se eksempler på den nye rapport.

Bygningens tilstand vil fremadrettet klassificeres i farvekode, efter hvor hurtigt skader skal ordnes.

I den nye tilstandsrapport skal skader, der kræver øjeblikkelig udbedring, markeres med rødt. Alvorlige skader, der bør udbedres, men som kan vente nogle år, skal markeres med gult. Skader af mindre karakter skal markeres med gråt. Endeligt skal skader, der kræver nærmere inspektion, markeres med sort.​

​Kritiske skader

Skader ved bygningsdelen, som allerede har medført eller vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter på kort sigt. Dette svigt kan medføre eller kan allerede have medført skader på andre bygningsdele.

Alvorlige skader

Skader ved bygningsdelen, som vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter på æøngere sigt. Dette svigt kan medføre skader på andre bygningsdele.

Mindre alvorlige skader

Skader, som ikke har nogen indflydelse på bygningsdelens eller bygningens funktion.

Mulige skader

Forhold ved bygningsdelen, som bør undersøges for at afklare, om det er en skade. Det kan være en kritisk eller alvorlig skade. Derfor bør du afklare den mulige skades omfang og konsekvenser. Hvis du vælger at købe ejendommen, uden at forholdet er undersøgt nærmere, bærer du selv risikoen.

Hvad er ikke med i en tilstandsrapport?

Følgende punkter er ikke omfattet af huseftersyn og tilstandsrapport:

  • El- og VVS-installationernes funktion
  • Æstetiske eller arkitektoniske forhold
  • Sædvanligt slid og bygningernes normale vedligeholdelsestilstand
  • Bagatelagtige forhold, som man ikke kan regne med til at påvirke bygningens brug eller værdi nævneværdigt
  • Planløsningen og bygningernes indretning samt bygningernes placering på grunden
  • Bygningernes lovlighed bortset fra åbenlyse overtrædelser af byggelovgivningen, inventar såsom hårde hvidevarer, udendørs svømmebassiner og tilhørende pumpeanlæg, markiser og baldakiner
  • Indretninger/installationer uden for selve bygningen

Du vil dog stadig kunne være ansvarlig for sådanne forhold i en tilstandsrapport. Hvis du eller en anden opdager noget, skal du sørge for at orientere køber klart og tydeligt om det. Hvis du som sælger ønsker disse forhold vurderet, kan du bede den bygningssagkyndige eller en anden fagmand om en vurdering.

Er du køber? Jeg kan også hjælp med køberrådgivning og termografi!

Kontakt mig for at høre mere om mulighederne

Men hvad koster en tilstandsrapport? Og hvor lang tid tager den at lave? Du skal aldrig tøve med at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til priser, muligheder eller andet. Det er muligt at få en tilstandsrapport uanset om du bor i hus eller ejerlejlighed – eller hvis der er tale om et sommerhus. Jeg giver gerne en god og billig pris på din opgave.

Ring til mig for at høre mere på telefon: 40 13 71 45 eller send en mail til: info@overgaards-hussyn.dk, så vender jeg tilbage så snart jeg kan.

Boligsagkyndig

Beskikket til udarbejdelse af tilstandsrapporter 

Få et godt og uforpligtende tilbud

Send mig en forespørgsel - jeg vender tilbage inden for 24-48 tim​er

Hvordan vil du kontaktes?
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt